VANLIGA FRÅGOR
VARFÖR DRÖNARE?
Drönartekniken utvecklas snabbt och nya tillämpningsområden kommer upp. Vid jämförelse med traditionella arbetsmetoder är drönare idag ett väldigt effektivt och säkert redskap när det kommer till inspektioner av svåråtkomliga platser, kartläggningar och mätningar. Dessutom är drönare skonsamma för miljön.
ÄR DRÖNAR FLYGNING SÄKERT?
Före och efter varje flygning kontrolleras drönare efter en checklista för att säkerställa rätt funktion och tillstånd. Dock finns det alltid risk för oförutsedda händelser så som motorbortfall eller att signalen mellan drönaren och handkontroll bryts. Vid sådana störningar klarar drönaren att flyga tillbaka och landa själv.
VILKA BEGRÄNSNINGAR FINNS?
Säkerheten och kvaliten är viktigast av allt. Därför flyger vi inte i regn, åska eller vindstyrkor över 8 m/s. Vi flyger inte över folksamlingar och platser där det förekommer mycket folk utan att ha kontrollerat detta innan. För att inte sätta egendom och människor i fara måste drönaren alltid vara inom synhåll. För att få flyga i närheten av en flygplats krävs det tillstånd från flygtrafikledningen.
HUR LÄNGE KAN MAN FLYGA PÅ ETT BATTERI?
Flygtiden ligger på mellan 18-22 minuter. Vinden och typ av uppdrag påverkar tiden. Vi har 6 st batterier och det tar 2-3 minuter att byta batteri och få drönaren upp i luften igen.
VAD ÄR RÄCKVIDDEN?
Drönare måste alltid vara inom synhåll för piloten, vilket betyder att avståndet blir runt 300-400 meter. I teorin klarar drönaren att flyga bort över 2 km.
GÅR DET ATT FÖLJA FLYGNINGEN?
Absolut. Via en videolänk förs video/bild från drönarens kamera över till en skärm på marken. Allt går att se i realtid.
GÅR DET ATT FLYGA INOMHUS?
Om utrymmet är tillräckligt stort och hinder fritt, ja.
HUR HÖGT KAN MAN FLYGA?
Upp till 120 meter över marknivå.
VILKEN DRÖNARE ANVÄNDER NI?
Vi använder DJI Mavic Enterprise med 20 MP kamera och videoupptagning i 4K. Denna drönare är smidig och kompakt och passar till användning i trånga och svåråtkomliga utrymmen.
VAD HÄNDER IFALL DRÖNAREN KRASCHAR?
Det händer förhoppningsvis aldrig. Om det händer har vi en flygansvarsförsäkring som täcker eventuella skador. Dessutom gör vi om uppdraget kostnadsfritt med en reserv drönare.
FÅR BILDER/FILM SPRIDAS HUR SOM HELST?
En stor del av material tagna med drönare kräver spridningstillstånd från Lantmäteriet. Vid behov hjälper vi våra kunder med detta utan extra kostnad.
Har du en fråga som inte besvarats här? Tveka inte att kontakta oss!